Bio levandule
Bio - to je dnes znamka nejvyssi kvality. Za meho mladi v 60. letech podobnou roli hrala (a dodnes hraje napr. v reznictvich) predpona "domaci". Kdysi, v osme tride jsem dostal nove sjezdove lyze Plastic. Byly drevene - navzdory nazvu - ale jiz s kovovymi hranami a umelou skluznici Pertinax. Presneji receno ty moje nove lyze (mely elegantni cernou barvu) se jmenovaly "Plastic Exclusive Super de Luxe". Jak vypadaly puvodni lyze "Plastic" se jiz nepamatuji a zertoval jsem tehda pred kamarady, ze dalsi - jeste kvalitnejsi - lyze tehle rady se budou jmenovat "Plastic Exclusive Super de Luxe Domaci"... Acho jo, zase jsem se zakecal a tak zpet od technologickeho pokroku k necemu prizemnejsimu. Tady je clanek o pestovani levandule. Proc ne, v poslednich letech se provencalske pocasi prestehovalo i k nam do Cech https://www.idnes.cz/finance/prace-a-podnikani/levandulove-udoli-podnikani-levandule-helena-neumannova-milena-krcalova-chodoun.A190724_101257_podnikani_sov Jeste k te pripone "bio". Myslim, ze napomaha spolecenskemu smiru jinak antagonistickych trid. Predstavte si nekoho, kdo ma hluboko do kapsy a napadaji ho zavistive, "komunisticke" myslenky "proc ti bohati neplati v supermarketu za stejne produkty dvakrat, trikrat vic nez ja? Tak by to bylo spravedlivejsi". Jenze ono to tak fakticky casto funguje. Predpona "bio" v realu funguje jako zpusob vytahnout z movitejsich (nebo hloupejsich) zakazniku casto i nasobne vyssi cenu, nez se plati normalne. Mate treba na vyber koupit standardni ovoce/zeleninu apod. a totez v bio kvalite. Pricemz v te bio kvalite - ktera je mnohem drazsi - mate akorat zvysenou pravdepodobnost, ze to zbozi bude nahnile, vice kontaminovano nebezpecnymi mikroorganismy ci nadlimitnim obsahem jedovatych latek (kovu atd.) ktere byvaji v kompostech (vsak vime, co se do nich nekdy z nepozornosti ci nevedomosti hazi/hazelo) na rozdil od plodin pestovanych na prumyslove osetrovanych polich :)
Comments
Post a Comment