Rekordně nízký stav Jizery

 Letosni rok byl zrejme nejsussi v historii nejmene poslednich 100 let - prinejmensim co se     dlouhodobeho  vodniho stavu Jizery tyce. Tohle je aktualni dnesni - 17. listopad 2018 - snimek   soutoku Kamenice s Jizerou na Spalove






  Mam rad soutoky rek  a to nejen zde na Spalove .Jizera s Mumlavou, Vydra s Kremelnou, Mississipi   s Missouri, Amazonka s Rio Negro atd. :)  V Evrope je asi nejimpozantnejsi soutok Savy s  Dunajem v Belehrade,  ale nemene  krasny je i soutok Dravy s Dunajem


Pojdme zase zpet do Spalova. Koukneme,  co mi z te me - absolutne nepoliticke a absolutne ne-ochranarsky pojate (mohl bych Riegrovu stezku charakterizovat velmi mnoha slovy ale oznaceni  "prirodni rezervace" bych pouzil spis jen  jako ironii, vzdyt je to prece  v zasade zarostle staveniste z roku 1858, kde vetsina vody v rece je od roku 1924  odvedena do tunelu...)  galerie nizkeho stavu vody vyrobil  strycek google  TADY !




   No a zde je cele moje  dnesni album ze  Spalova.  Peclive jsem si zdokumentoval treba  prave tenhleten "hladovy kamen" (skalku v koryte)  primo na soutoku (pozn. k tomuto mistu mame v nasi rodine srdecni, ale i uredni vztah :)

 Dalsi alba odtamtud, mam jich za posledni mesice/roky nekolik/mnoho,  prihodim casem  vcetne srovnani s rokem 2015. Pozn. zaznamy roku 2003 (tehda jsem jeste fotil na film, digital jsem si poridil az o rok a pul pozdeji) nemam po ruce a z let 1947 a 1905 si  toho pamatuji   uz   jen malo :)


Dodatek 27.11. Koukneme na oficialni zaznamy Povodi. Soucet prutoku v Sytove a v Plavech udavaji rekneme na 2 kubiky/sec zatimco z Brodu hlasi v prumeru pres 3 kubiky/sec (a z Bakova rekl bych az  nesmyslne velkych 5 kubiku/sec). Tolik vody ale v Olesce,  Zlatniku, Vosmende (a dalsich mensich potocich) snad ani netece. Nize jsou grafy Kamenice, Jizery ze Sytove, z Brodu, Olesky ze Semil a nakonec Mumlavy (vsimnete si u ni toho podivneho poklesu posledni den, ze by za to mohl mraz?  mozna - uvidime zitra)





Comments

Popular posts from this blog

Bitva u Kurska

Válka minulá a současná

Černé moře