20181210

Ochladilo   se, hranice snezeni klesla pod 600 m n m a bude dale klesat



srazkove byly posledni dny  velmi -  mereno zvyklostmi poslednich mesicu, ba  let - bohate :)  Naprselo/nasnezilo hlavne v centralnich Krkonosich.  Kolik presne - neni uplne zrejme  (casem to uvidime na kamerach, az se vyjasni)  protoze  napr. na Labske boude ukazuje srazkomer  Povodi Labe  jen neco pres polovinu - tedy cca o 50 mm mene - hodnoty, kterou tamtez nameril srazkomer CHMU. (O "merenich" srazek na Lucni boude netreba se zminovat.) Realistictejsi budou asi  udolnejsi udaje z Harrachova, Spindlu a Pece. Snehu v polohach nad 600 m n m uz take trochu napadlo, ale ne moc. Zato hrebeny Krkonos dostaly (a nejspis jeste dostanou)  v poslednich dvou dnech jeden z nejvetsich snehovych privalu poslednich let. V mlze to zatim vidime jen nekde, dole  na  animaci je uz ten prirustek ale docela videt  a predpokladam, ze takhle vysoko skaci radosti :) provozovatele prislusnych arealu  https://photos.app.goo.gl/VRoj8ufxFYXKoZuT7  kteri jeste pred tydnem meli starosti pri pohledu na polovyschle zdroje vody pro umele zasnezovani. A jeste jednou totez, porovnani  Lyse hory pred par dny a dnes    https://photos.app.goo.gl/PbirjnLYp5Hwks1k8    https://photos.app.goo.gl/gxF2E6zxSS6s3rMg7


pri porovnani mejme na pameti.  ze jeste pred 2 dny tam  vypadalo v podstate takhle 


    nizsi polohy - cca  pod 900 m n m - na vetsi snehovou nadilku zatim stale jeste cekaji


No a tady je globalnejsi pohled na to aktualni "nejlepsi mozne pocasi" (pro ty, kteri maji radi hodne snehu na horach a v nizinach snih spis nechteji)  :) 



V  podhuri zatim snih nelezi, coz se asi brzo zmeni

v podhuri se snih zatim nedrzi - zde to je tedy pouhych  350 m n m 


elektrarna v Brode je  po pul roce mimo provoz nenasytna pri prutoku kolem 30 kubiku/sec



snih se drzel v polohach nad 600 m n m, odpoledne 500 m n m 



uvnitr  Jizerek  ale snehu zacalo  pribyvat uz dopoledne, 850 m n m 


take v Rejdicich bude zrejme  ten zaber v popredi  (dole ve Velkych Hamrech ve vysce nad 400 m n m to  jiste neni) v pristich mesicich uz jen bily, zasluhou prirozeneho a popr. i umeleho snehu :)
pozn. k udajum tamniho teplomeru nutno pripocitat   cca +2,2  stupne, neni spravne kalibrovan



Comments

Popular posts from this blog

Bitva u Kurska

Válka minulá a současná

Černé moře