Ilustrační foto

Jeste k te vecerejsi zprave odborniku z  CHMU k onomu 90. tiletemu  vyroci. Je temer jiste ze 28. unora 1785 (den nejnizsi zname ranni teploty z Klementina kolem -29 stupnu)  byl nekde v Ceskobudejovicke kotline (a ne li tam, tak treba nekde na Vsetinsku, na Ceskomoravske vysocine, mozna i v Podebradech apod.  a velmi pravdepodobne - pokud nefoukal zrovna  prilis silny vitr - tez na Jizerce a v mnoha  sumavskych mrazovych kotlinach)   tez dostazen mraz pod  -42 stupnu  akorat  ze to  tehda nikdo jeste nemeril. Zadni osviceni jezuite se zrejme v te dobe ani v Litvinovicich, ani v Chlumu u Trebone  nenachazeli (ve Vyssim Brode v klastere asi ano - ale tam pokrokove novoty konce  18. stoleti jako rtutovy thermometr jeste asi na  rozdil od Prahy nepronikly). Tak proc takoveto radoby "odborne", ve skutecnosti spis hloupe reci :

Dovysvětleme nadpis. V roce 1999 se tímto extrémem zabývala i S. Křivancová. V časopisu Meteorologické zprávy uvádí: „Na základě statistické nehomogenizované českobudějovické teplotní řady jsem zjistila, že pravděpodobnost výskytu tohoto jevu je jednou za 1000 let.“ Na první fotografii dokládáme záznam z obecní kroniky obce Boršova. Kronikář se tu zamýšlí nad extrémy počasí a shrnuje výskyt mrazivých dnů již od 15. století.


Update 11. unora. Zaujalo mne dnes  tohle 'ilustracni" foto

Akorat nevim (poznamka M.Z.) proc tam   prihodili zrovna ten  snimek zamrzajici Jizery u nas v Brode za nektere z minulych nevyraznych zim. Rok zpameti neurcim, ale takovyto zaber poridite - treba i nekolikrat - temer kazdou normalni zimu.  Takovihle  "kocouri"  (nevim, zda nejde jen o mistni ci krajovy nazev pro plovouci shluky ledove triste) vznikaji v rece uz pri teplotach lehce pod -10 stupnu (pri velmi nizkem stavu vody, jaky mnohdy byl v minulych letech, dokonce i vyssich) a nasledne se hromadi a zamrzaji nad prekazkami v toku reky. Typicky  treba prave zde - nad stavidly v Brode  u hospody Pod Zvonici, u usti potoka Zernovnik do Jizery. Dnes odpoledne tam tedy led nebyl, snehu kolem brehu bylo ale asi tak stejne jako na tom snimku  (na jiznich svazich - reka ma zde  pouhych 270 m n m tedy  skoro o 200 m nize, nez lezi Litvinovice  - snih zadny)



Jsem zvedav, zda profici vydaji k 90. vyroci  te slavne zimy nejakou rozumnou obsirnejsi zpravu, kde nebudou opisovany nesmysly - jako nekde v bulvaru -  o tehdejsich  "az 4 metrech " snehu  apod. a kde bude  strizlive porovnani tehdejsi snehove pokryvky na horach napr. s letosni zimou.  Neco uz tedy je na infometu,  ale zatim  jen o zime 1929 ve Vsetine a okoli.
P.S. V souvislosti s tim veleslavnym rekordem se mi vzdy vybavi poznamka: "A prave proto museli tehda  tu stanici - ktera je  od te doby ve vsech encyklopediich a ucebnicich -  urychlene zrusit! " Aby se uz nikdo nikdy  nedozvedel, zda tam treba nekdy v nasledujicich 90 letech nebyla  znovu nahodou  namerena teplota aspon -30 nebo nizsi    
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

8. unora
Bavi mne pojem v novinach (a zvlaste pak  v  Novinkach, ale nejen v nich :)  nazyvany  "ilustracni foto". To byva  treba tak, ze se  k cestopisnermu clanku o  New Yorku se prihodi  jako "ilustracni foto" snimek  treba z Benatek...  A podobne :)   Nekdy vsak nejde ani tak o projeveni zemepisne ci jine neznalosti, jako  spis o projev smyslu pro humor prislusneho redaktora (?)  Treba tohhle - to mi prijde jako docela zdarila ukazka. Zrejme nenasli v redakcnim supliku vhodnou "ilustracni"  fotku na tema "mladik/mladici/mladice" a tak museli sahnout do jineho supliku s "ilustracnimi" fotkami na tema "reka". Co na tom ze ta reka  na obrazku je Berounka - pri nizkem stavu vody -   a nikoliv Sazava, natoz Moravska Sazava  pri vyssim stavu vody   :)

Zloděj na Šumpersku skočil při útěku s batohem plným čokolád do řeky a začal se topit






To v mlade fronte na idnesu maji verohodnejsi obrazek - ktery  lze opravdu oznacit za ilustracni :)







Comments

Popular posts from this blog

Bitva u Kurska

Válka minulá a současná

Černé moře