15 let stanice hydronetu na Lysé hoře

Stavil jsem se dnes na Lyse hore na nasi stanici, byla postavena koncem cervna roku 2004. Velke diky tehdejsim ucastnikum - Josefovi Zemanovi (ktery s Markem Drapalem pripravil veskere hardware a software)  a jeho tehdejsi zene, ktera nam obetave  pomahala. Velke diky tehdejsimu sefovi lanovky Aloisovi Hanuljakovi a dalsim lidem ze Spartaku, kteri nas tehdy doprovazeli. Velke diky i memu synovi Petrovi a jeho spoluzaku Ondrovi Blahovi  :) Zacali jsme tehda velkoryse s 3 teplomery, vlhkomerem  a vzpominam s usmevem na (o neco pozdejsi) diskusi s Josefem, zda  mame provrtat  podlahu do sklepa za ucelem instalace Geiger Mullerova pocitace, nebo zda  zbyvajici cenny serial port na PC  radeji venujeme dalsi kamere... :)  Vyhrala kamera  - nejprve tam tedy byl  jen Axis (nizkeho rozliseni ale sikovny dodnes, hlavne v zime pro prilezitostne posouzeni sily vetru)  a dalsi ctyri  digitalni kamery Nikon CoolPix  byly instalovany postupne od jara 2006  v poradi zapadni, jizni, severni a vychodni.  Na  provozu  stanice v pozdejsich letech  maji zasluhu hlavne  Jirka Priban a  take Radek Hubner, v poslednich letech pak nejvic "Olaf" alias  Ivo Hlavka.  Aktualni  pohledy z tech nasich online kamer (naposled jsem se tam - a vedle na Kotli - byl osobne  podivat se na posledni snih  na zacatku cervna, viz obrazovou galerii  zde  https://laengsfelds.blogspot.com/2019/06/kotel-20190602.html ) viz zde:



V lete je to tam spis obrazova nuda, zato v zime i tenhleten banalni severni pohled byva velmi zajimavy. Detailni pohled na snehovou pokryvku a mumraj u vystupni horni stanice lanovky. V lete ten zaber ozivi jen obcas rano a k veceru jeleni, pripadne ojedineli navstevnici - turiste. Potkal jsem tam uz ale jednou na podzim  i dva muze v zalesackem a s puskami - sli na jeleny. (Snad na to meli patricny papir.)  A jednou v kvetnu - uz to bude tak 10 let - jsem sedel v podvecer na te stanici a najednou slysim vyrazne zvuky: pod ceduli "sa vykrucal" kohout tetrivka. Nebylo uz moc videt  a navic to  moje hledani fotaku se tetrivkovi nelibilo a  brzo zmizel v te kleci. (To vzadu na snimku nize neni tetrivek ale ja - fotim ulomene torso meho oblibeneho vlajkoveho smrku,  ktery zlomila letosni lednova kalamitni namraza. No a ta snehotyc Spartaku  napravo od cedule  je dobre videt hlavne takhle v lete. V zime byva pokryta  namrazou popr. zavata snehem. Jeji udaje ale  beztak asi  skoro nikoho z tisicu navstevniku jedoucich na lyzich  kolem nezajimaji :)





To jsem asi zase ja.  Tyce kolem sjezdovky (= zacatek modre) maji vysku standardnich 4 metru, nebo spis asi vic :) Certak vzadu napravo s cervenou sjezdovkou k Ryzovisti za temi  rychle rostoucimi smrky uz brzo nebude temer videt . Uplne vzadu byvaji videt Bezdezy, Ralsko, Jested, Luzicke a Jizerske hory ale viditelnost ted v podvecernim protisvetle timhle smerem moc dobra samozrejme neni 


Teplotni zaznam letosniho leta na grafu Radka Hubnera 


Teplotni zaznam Lyse hory  1315 m n m spolecne s Brodem 275 m n m (sveho casu jsme mivali spolecny teplotni graf  "vertikalni prurez atmosferou na zapadnim okraji Krkonos" Brod 275 m n m -  Drzkov 510 m n m -  Prichovice 815 m n m - Jizerka 850 m n m - Certak 1020 m n m - Lysa 1315 m n m - Vrbatka 1390 m n m, to bylo neco  :)  
Par fotek z dnesniho vyletu 


Horni domky jsou opravdu horni, nektere jsou v nadmorske vysce nad 900 m n m





Modra - ale i cervena - sjezdovka na Lyse  krasne zarustaji modrymi horci tolitovymi a velkymi koberci boruvek. Zacinaji zrat uz i brusinky. Houby zatim zadne :)




Cervena sjezdovka je snimana (zoomem - aby se odfiltrovalo zelezo okolni konstrukce) vychodni kamerou














Lyse hory - a Kotle - si vsimaji i nase kamery na Kamenci, v provozu jsou od leta roku 2004. Kdyz jsem tehda hledal vhodny zaber tohoto "klasickeho" podkrkonosskeho motivu,  vymetl jsem nejprve nekolik objektu u Vysokeho a u Sklenaric. V jednom pensionu byla velice ochotna mlada  pani - ale  pak prisel nasupeny pan domu, co tam delam uvnitr. Ze hledam vhodny zaber pro webkameru - to  ho neuklidnilo (pozn. tehda lide v takovychto mistech obvykle  jeste moc nevedeli, co to je internet)  a tak jsem se radeji rychle klidil. A dalsi misto,  co jsem mel naplanovano prohlednout byl Kamenec :)  Az po 12 letech jsem zjistil, ze pred 200 lety dole v  Jablonecku u dnesni dolni stanice  vleku   byl mlynarem  muj praprapraded  :)





Comments

Popular posts from this blog

Bitva u Kurska

Válka minulá a současná

Černé moře