20191128

Jak bylo presne pred rokem







Letos je vody v rece prece jen trochu vic




(Pozn. Korenov, Pesakovna  a Vrbatka jsou momentalne pro poruchy mimo provoz)




-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Myš, která řvala     
aneb pohled do Prahy Reporyj  ...
V nejmenším státě světa, v alpském velkovévodství Grand Fenwick, vládne velkovévodkyně Gloriana XII (Peter Sellers) spolu s ministerským předsedou Rupertem Mountjoyem (Peter Sellers). Grand Fenwick je ekonomicky závislý na exportu místně pěstovaného vína. Když se však možnost exportu vína do Spojených států radikálně sníží, poté co se v Kalifornii začne vyrábět jeho imitace, rozhodne se vláda velkovévodství vyhlásit USA válku v naději, že válka rychle skončí vítězstvím USA a ti se jako vítězové o poražené velkovévodství ekonomicky postarají. Do USA se vypraví dvacetičlenný sbor lučišníků pod velením dědičného maršála Tullyho Bascomba (Peter Sellers). V době připlutí do New Yorku je město liduprázdné, protože je nacvičován protiatomový poplach. Newyorská hlídka omylem považuje sbor lučišníků za mimozemšťany. Sboru lučišníků se podařilo zajmout amerického generála a několik policistů a dále zajmout vědce, který právě dokončil vývoj miniaturní bomby, která může zničit svět. Výsadek se se zajatci vrátil do Grand Fenwicku, s tím, že válku s USA vyhráli.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nechtel bych byt v  kuzi vojaka Rude armady, ktery padl na vychodni fronte do nemeckeho zajeti.
Alternativy, ktere mel na vyber -chcipnout hlady v zime a spine v zajateckem lagru, ci prihlasit se  k otrocke sluzbe Nemcum  - nebyly  dobre. Zvlast,  kdyz ta nabidka preziti a  otrocke prace znamenala treba  nucenou praci pri hromadnem zabijeni Zidu ve vyhlazovacim koncentraku.. Nedivme se jim, ze rada tech nestastniku se  radeji prihlasila do "armady svobodneho Ruska"  generala Vlasova  (ktery  jeste zacatkem zimy 1941 dostal od Stalina medaili za hrdinstvi pri obrane Moskvy - ale v lete 1942 padnul do kotle pod Leningradem a po strastiplnem ukryvani se v lesich  se zbytky sve armady byl nakonec zajat) bojujici bok po boku s Nemci proti bolsevismu. Je pravda, ze do primeho stretu  s RA vlasovce  Nemci dlouho nepousteli, sverovali jim spis pomocne prace,  jako vyvrazdeni vesnic podezrelych v podpore partyzanu apod. V tomto smeru se  vlasovci  "vyznamenali" tez pri likvidaci Varsavskeho povstani na podzim roku 1944. V kvetnu 1945 bylo  uz jasne, kdo  je vitez - a  Vlasov ucinil zoufaly pokus ziskat jakesi alibi obracenim zbrani proti Nemcum a pomoci prazskemu povstani. Je to vsak pouze pohled z Reporyj a odjinud z prazske periferie (a priznejme si - na rozdil od podzimu 1938 lezela Praha zacatkem kvetna 1945 na naproste periferii hlavniho deni)  ze si  vlasovci zaslouzi vdek. Vdek obcanu Prahy jeste v kvetnu 1945  mozna ano, ale z  globalnejsiho hlediska si zaslouzi mozna tak  politovani -  kdyz uz tu  hanbu z nich nikdo nesmyje. Byly to nestastnici, ti Vlasovovi vojaci. I Americane se jich stitili a vydali je  pak po skonceni boju Stalinovi k potrestani.  Muzeme je politovat ale stavet jim pomniky, navic zaroven s bouranim pomniku Konevovi   a provokacemi typu  starosty  Novotneho (kdyby prijel  na podzim roku 1941 na oslu predat na Prazsky hrad Heydrichovi posmesny dopis pro Hitlera, ze se s nejakymi Nemci  nebude bavit, to by byl jiny priklad odvahy!)  to je opravdu bez komentare. Nejen smerem k starostovi  Reporyj ale i smerem k tomu mlademu, nevyraznemu blb/chlapeckovi z CSSD, co momentalne sefuje  ceskemu  MZV. Vubec se nedivim Rusum za jejich reakci, nedivil bych se ani,  kdyby to ten pan starosta odnesl nejakym podstatne neprijemnejsim zpusobem pro neho.
Pozn. Nejde o samotny pomnik, nebo tedy hrob, proti hrobu nelze nic namitnout  - jde samozrejme 
"jen" o ten debilne nafoukany  zpusob, jakym se  mysi typu starosty Reporyj nebo starosty Prahy 6 na verejnosti presentuji 

Comments

Popular posts from this blog

Bitva u Kurska

Válka minulá a současná

Prazske jaro 2024