20200128-29

29.01 Nekolik zaberu aktualniho stavu snehu na ceskych (i moravskych :) horach





Zatim to bylo stejne spatne jako v lednu 2007 a 2014, o moc vic nez  25 cm snehu ted na Lyse, hadam,  zatim nebude

 



Ceska Sibir


Pozoruhodne mnoho snehu je letos naopak na skutecne Sibiri, na Kuzbase (Kazachstan)  pry az 175 cm coz je na Sibir naprosto neuveritelne mnoho. (Obvyklejsich je tam zvl. na vychodni Sibiri spis tech aktualnich 15 cm ve Verchojansku.) Souvisi to samozrejme  s tim teplem v Evrope a v evropskem Rusku kdy vlhkost mraku  z atlantickeho vzduchu dosahne  az takhle daleko


Jeste pohled na Moravske Slovacko - pobliz  rodiste Ludvika Vaculika a Ladislava Mnacka


Poznamky k aktualni politice jsou pak - jako obvykle - na tehle strance uplne dole ;)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
28.01. Par dnesnich zaberu kamer. Zaprselo, byly i bourky a prudky vitr napr. v Praze, na horach trochu pripadlo ale snehu je porad strasne malo i na hrebenech Krkonos. Verim sice, ze i tam byste v nejake zaveji metr namerili, k cemu ale takovyto udaj?













-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
A pak ze v Nemecku pry probehla denacifikace... Nikoliv, jen dalsi "maly" doklad toho, ze obyvatele teto zeme byli opravdu kolektivne vinni...  To i k rodinam usvedcenych islamskych teroristu se  dnes nemecky stat chova mene shovivave/mene nevsimave, nez se v prubehu poslednich 75 let choval k rodinam  i tech nejhorsich nacistickych zlocincu. V opravdu denacifikovane zemi by se  podobna alba zasadniho vyznamu dostala na verejnost driv, nez 75 let po valce! Aneb opet  na tema KL - vcera a predevcirem to byl Auschwitz, dnes pro zmenu Sobibor...  Rusove loni a pred par lety  Americane natocili o Sobiboru a tamni vzpoure veznu film. Na ten rusky novy film bych se rad podival -  bohuzel ho nikde v kinech nedavali. Treba bude nekde na internetu. Mimochodem, prave Sobibor byl mistem jedine vicemene uspesne vzpoury veznu nemeckych vyhlazovacich taboru. Pod vedenim ruskeho zida - dustojnika Rude armady - Pecerskeho se podarilo zabit nekolik Nemcu a ukrajinskych strazcu tabora  a 300 veznu Sobiboru misto zplynovani uteklo do lesa. Prezilo jich pry skoro 50 vcetne Pecerskeho (pozn. za kazdeho nahlaseneho  utekleho Zida dostavali polsti vesnicane v okoli za odmenu lahev vodky). Kdyz se loni slavilo vyroci osvobozeni Sobiboru  (v okamziku vstupu Rude armady po  predchozi vzpoure  jiz tedy zlikvidovaneho tabora) tak "samozrejme"  Polaci vubec nepozvali ruskou delegaci. Co dodat... https://www.novinky.cz/veda-skoly/clanek/historici-ukazali-nezname-snimky-z-tabora-sobibor-40311486   Located in Poland, Sobibor operated from Spring 1942 until Oct. 15, 1943. During this time, 250,000 Jews were exterminated at the hands of German and Ukrainian officers. In October 1943, 300 Sobibor prisoners managed to kill 12 SS officers and break through the gates to hide in the nearby forest. The original plan was to covertly kill all the officers and walk out the main gate. However, after killing 12 officers, the rebellious prisoners were discovered and had to leave the camp under fire.  By the end of WWII, only 50 prisoners had survived, including Pechersky.  


V úterý představené fotografie patřily zastupujícímu veliteli sobiborského vyhlazovacího zařízení Johannesu Niemannovi, jehož potomci alba předali historikům. Vedle snímků ze Sobiboru zdokumentoval Niemann i svá další působiště. Niemanna v říjnu 1943 zabili vězni při povstání. Po potlačení vzpoury nacisté tábor zlikvidovali. V letech 1942-1943 zemřelo v Sobiboru 250 000 lidí. V táboře bylo šest plynových komor (pozn. M.Z. ne ale s cyklonem jako v Birkenau ale mene efektivnich, pouzivajicich vyfukove plyny motoru; tak jako v Treblince, Chelmnu, Belzeci atd.)

Prijde mi pozoruhodne, ze takto dulezita zprava, prvni obsahlejsi obrazova dokumentace o vyhlazovacim tabore, kde zahynulo 200 000 lidi, nestala
skoro zadnemu ceskemu periodiku za zminku
https://www.washingtonpost.com/world/europe/photos-of-nazis-at-sobibor-killing-center-are-the-first-of-their-kind/2020/01/27/829f7c52-4114-11ea-99c7-1dfd4241a2fe_story.html

 SS personnel, including commandant Franz Reichleitner and deputy commandant Johann Niemann, gather on a patio at Sobibor in 1943, drinking from glasses that historians say could have been stolen from murdered Jews. (U.S. Holocaust Memorial Museum)
The fence at the entrance of Sobibor was covered with tree branches to camouflage the mass-murder operation. (U.S. Holocaust Memorial Museum)
Trawniki - misto kde Nemci trenovali  mistni dobrovolniky a  take zajate vojaky  Rude armady pro sluzbu ve vyhlazovacich taborech   Niemann’s photos of auxiliary guards from an SS training camp in the nearby Polish village of Trawniki were particularly intriguing to historians. Only a small number of German officers staffed the death camps. Instead, historians say, the SS relied on men from Trawniki to guard prisoners and operate the gas chambers
At the Belzec death camp in occupied Poland, auxiliary guards from the nearby Trawniki training camp pose in the courtyard of the commandant’s building. More than 5,000 civilian recruits and Soviet prisoners of war were trained at Trawniki and then deployed to Jewish ghettos and death camps across occupied Poland. (U.S. Holocaust Memorial Museum)

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tenhle  clanek britskych Timesu (nehledme ted na periodikum, ktere ho pretisklo https://blisty.cz/art/98560-zapomenme-na-pohadky-a-naucme-se-trochu-skutecne-historie.html  jehoz sefredaktor v poslednich letech ocividne zesilel) stoji za precteni - hlavne take kvuli komentarum, ktere ho doprovazeji a ktere  tez stoji za precteni! I v BL jde vidět rozpolcenost doby. Jsou tu dva články. První je vlasně report z polské truc akce. která byla pěkná ale nepodstatná a polsky prezident odmítl přijet do Izraele a to znamená naprosté diplomatickě vítězství Ruska nad Polskem ve válce historiků. Nerad Vám to říkám, ale izraelske špičky převzaly ruskou interpretaci! Schválně jsem si pustil projevy a přenosy ( netajím se tím , že jsem přítel Izraele ) v originále a Putinův triumf byl naprostý! ...Druhý článek od Edwarda Lukase už je jen damage control, poté co jsme s hrůzou sledovali propagandistické vítězství Rusů. Lukas dělá to, co jsme měli dělat my dříve v propagandistické válce s Rusy. My jsme měli říkat na rozdíl od nich plnou pravdu. To že my také máme hříchy a upravujeme si dějiny jak se nám líbí, zesilováním příkoří a zatajováním našich chyb a zločinů. Angličani mají smlouvu s Němci z roku 1935 a Mnichov. Poláci mají  smlouvu s Němci z roku 1934 a Mnichov, my máme odsun Němců v roce 1946. Všichni máme něco. Tím, že jsme sami své zlé činy relativizovali, umožnili jsme Rusům je relativizovat také. Vysledkem naší manipulace je katastrofální prohra. Ani kontrapropagandu neumíme. Polsko svou hloupostí, totálně naštvalo Izrael, konsekvence budou pro Polsko dalekosáhlé. Prezident Trump náhle nemá čas do Polska jezdit. A celý vývoj je varováním pro nás. Nevím jestli to víte, ale v Izraeli se na konferenci o holokaustu několika rabíny řešilo, jak je možné, že osvoboditel Osvětimi, Koněv by měl být v Praze sundán! Naši zastupitelé jsou tak blbí , že si ani nezjistili, že to byl zrovna Koněv a jeho 1. ukrajinsky, front, který lágr osvobodil. Takže celá akce se sochou nám poškozuje vztahy s Izraelem. Nejde sundávat sochu osvoboditele Osvětimi, pochopte to. Takže i my potřebujeme velmi dobrou damage control, což zdá se, se AB povedlo ( je strašné sledovat jak je v mezinárodní politice 50x chytřejší než opozice )


Comments

Popular posts from this blog

Bitva u Kurska

Válka minulá a současná

Černé moře