20190211

Oceanske pocasi pokracuje, dnes s nevelkym ochlazenim a trochou noveho snehu na horach


Vsimnete si toho "peaku" zapadniho teplomeru na Jerabkovne, je to ten kratky okamzik slunce na fotografii nize 



Stav snehu dole v  Korenove  v 600 m n m 

v 350 m n m  dole v Navarove
a jak to vypadalo   dole v Brode v 275 m n m  dnes po ranu u nasi garaze, vsimnete si tech rozsahlych louzi na stale jeste zmrzle zemi


Odpoledne se vycasilo se snehovymi prehankami ve vyssich polohach







Padani snehu ze strechy Pesakovny







Rejdice


Na hrebenech zustala mlha az do podvecera



Pohled na dnesni meteo situaci


No a tady dole  je  ponekud "bombasticky ladena"  vzpominka na rekordni zimu pred 90 lety. Akorat
nevim, proc tam  jako "ilustracni"foto prihodili snimek zamrzajici Jizery u nas v Brode za nektere z minulych nevyraznych zim. (Rok zpameti neurcim, ale takovyto zaber poridite - treba i nekolikrat - temer kazdou "normalni"zimu.)  Takovihle  "kocouri"  (nevim, zda nejde jen o mistni ci krajovy nazev pro plovouci shluky ledove triste) vznikaji v rece uz pri teplotach lehce pod -10 stupnu (pri nizkem stavu vody, jaky mnohdy byl v minulych letech, dokonce i vyssich) a nasledne se hromadi a zamrzaji nad prekazkami v toku. Typicky  treba prave zde nad stavidly pod hospodou "U Zvonice"

Jsem zvedav, zda "profici"vydaji k tomuto 90. vyroci nejakou gramotnou zpravu, kde nebudou 
opisovany nesmysly - jako poruznu v bulvaru -  o tehdejsich  "az 4 metrech snehu  apod. Neco je uz tedy na infometu,  ale zatim  jen o zime 1929 ve Vsetine a okoli.

V souvislosti s tim slavnym rekordem  mne vzdy znovu napadne:. A prave proto museli tehda  tu slavnou stanici - ktera je ve vsech encyklopediich a ucebnicich -  urychlene zrusit!  Aby se uz nikdo nikdy  nedozvedel, zda tam nekdy v nasledujicich 90 letech nebyla nahodou   znovu namerena teplota aspon -30 nebo nizsi :)    

Comments

Popular posts from this blog

Bitva u Kurska

Válka minulá a současná

Prazske jaro 2024